Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα;

Ξηρή επιδερμίδα

Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το σώμα μας έχει ανάγκη από περισσότερο νερό. Παρόμοια, όταν το δέρμα μας είναι αφυδατωμένο, χρειάζεται νερό ώστε να αποκαταστήσει το επίπεδο της υγρασίας. Όταν το δέρμα μας είναι ενυδατωμένο, το ποσοστό νερού στα κύτταρά του είναι αρκετό ώστε η επιδερμίδα μας να είναι ελαστική, απαλή και υγιής.

Πότε είναι αφυδατωμένο το δέρμα μας;

Ένα δέρμα πραγματικά αφυδατωμένο, και όχι ξηρό (το ξηρό δέρμα είναι μία μόνιμη κατάσταση, σε αντίθεση με την αφυδάτωση που είναι προσωρινή), “ξεδιψάει” αμέσως όταν του δίνουμε τα απαραίτητα συστατικά για να το ενυδατώσουμε.

Αφυδατωμένο μπορεί να είναι το δέρμα ανεξάρτητα από τον τύπο του. Ακόμα και το λιπαρό δέρμα μπορεί κάποια στιγμή να αφυδατωθεί. Η αφυδάτωση του δέρματος προκαλείται συνήθως από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η μειωμένη υγρασία περιβάλλοντος (πραγματική ή από υπερβολική χρήση αφυγραντήρα και κλιμαστικού), η ζέστη ιδιαίτερα σε συνδυασμό με αέρα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η κακή διατροφή.

Η αύξηση της κατανάλωσης νερού αλλά και η ενσωμάτωση στο διαιτολόγιό μας τροφών με αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό, κυρίως φρούτων και λαχανικών, είναι μία αποτελεσματική αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Μπορούμε όμως να «ταΐσουμε» το δέρμα μας σωστά και με προϊόντα περιποίησης δέρματος;

Υγιεινή διατροφή

Προκειμένου να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ενυδατώνεται το δέρμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την δομή του.

Πότε είναι υγιής η επιδερμίδα μας;

Η εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας μας λέγεται επιδερμικός φραγμός (Stratus Corneum). Ο κύριος ρόλος του είναι να ρυθμίζει την απώλεια νερού από το δέρμα προς το εξωτερικό περιβάλλον. Προκειμένου να μένει υγιής ο επιδερμικός φραγμός πρέπει να διατηρεί σταθερή την σύστασή του, η οποία αποτελείται από ενυδατικά στοιχεία (τον λεγόμενο φυσικό ενυδατικό παράγοντα, NMF) και λιπίδια. Επομένως, η επιδερμίδα μας θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένη τόσο με φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες όσο και με λιπίδια (κυρίως λιπαρά οξέα).

Υπάρχουν συστατικά τα οποία έλκουν μόρια νερού από την ατμόσφαιρα αλλά και από τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και τα διοχετεύουν στην επιδερμίδα μας, τα λεγόμενα υγροσκοπικά συστατικά (humectants). Τα υγροσκοπικά συστατικά βοηθούν το δέρμα μας να διατηρήσει καλύτερα την υγρασία του και να ανακτήσει την ελαστικότητά του. Τέτοια φυσικά υγροσκοπικά συστατικά είναι η αλόη, το μέλι, η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ. Είναι υδατοδιαλυτά, επομένως τα βρίσκουμε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν νερό, όπως είναι οι ενυδατικές κρέμες, οι οροί προσώπου και τα τόνερ.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα πολύτιμο συστατικό το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα μας, όμως μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Η καθημερινή του χρήση στη μορφή ορού υαλουρονικού οξέος προσφέρει άμεση ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Revive Face Serum with Orange Blossom Flower Water

Το ήξερες ότι το μόριο του υαλουρονικού οξέος είναι ικανό να συγκρατήσει μέχρι και 1000 φορές τον όγκο του; Για το λόγο αυτό είναι το βασικό συστατικό στον ορό με υαλουρονικό οξύ και βρώμη

Πότε είναι ξηρό το δέρμα μας; 

Στο ξηρό δέρμα, πέρα από την υγρασία, λείπει και η λιπαρότητα. Όταν το δέρμα μας δεν παράγει αρκετά λιπίδια, ή όταν τα λιπίδια αυτά έχουν καταστραφεί από την συχνή χρήση επιθετικών καθαριστικών ουσιών (παραδείγματος χάριν τα σαπούνια), ο επιδερμικός φραγμός δεν μπορεί να επιτελέσει σωστά τον ρόλο του. Το δέρμα μας χάνει περισσότερο νερό από ότι μπορεί να αναπληρώσει και γίνεται ξηρό. 

Κύριο δομικό συστατικό των λιπιδίων είναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ωμέγα-3 και ωμέγα-6). Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και αποτελούν σύμμαχο για ένα υγιές δέρμα.Τοπικά, η επιδερμίδα μας τρέφεται με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από τα φυτικά έλαια. Εξαιρετικά φυτικά έλαια πλούσια σε λιπαρά οξέα είναι το έλαιο αβοκάντο, το jojoba, το ελαιόλαδο και το σταφυλέλαιο. Εφαρμόζοντας τα έλαια αυτά είτε σε ακατέργαστη μορφή είτε προτιμότερα σε μορφή κρέμας (λόγω καλύτερης απορρόφησης), μαλακώνουμε την επιδερμίδα μας και της δίνουμε την ευκαιρία να ενυδατωθεί και να τραφεί σε βάθος.

Χαρούμενο κορίτσι με κρέμα προσώπου

Το ξηρό δέρμα έχει ανάγκη από ενυδάτωση αλλά και θρέψη. Συστατικά με ενυδατική δράση, που έλκουν μεγάλες ποσότητες νερού, όπως το υαλουρονικό οξύ βοηθούν στην επαναφορά της φυσιολογικής υγρασίας στην επιδερμίδα. Τα πλούσια σε λιπαρά οξέα φυτικά έλαια επιδιορθώνουν την λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, δημιουργούν ένα απαλό προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα και αποκαθιστούν την λιπαρότητά της.

Έτσι, αν θέλουμε  να διατηρούμε την επιδερμίδα μας υγιή και λαμπερή είναι καλό να την θρέφουμε καθημερινά με ενυδατικά στοιχεία και πολύτιμα έλαια, που τα ανακαλύπτουμε σε φυτικές κρέμες προσώπου και ορούς.

Καλάθι αγορών
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!