Τύποι δέρματος: Εσύ γνωρίζεις τον δικό σου;

Τύπος δέρματος

Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι τύποι δέρματος υπάρχουν και σε ποιον ανήκουμε εμείς.

Ένα όμορφο και λαμπερό δέρμα είναι κομμάτι της υγείας μας. Το να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα σωστά προϊόντα, παράλληλα με το να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή και άσκηση είναι καθοριστικό για την υγεία του δέρματός μας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον τύπο δέρματος

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τύπο του δέρματός μας και αυτοί είναι η κληρονομικότητα (τα γονίδια), η ηλικία, οι ορμόνες, οι κλιματικές συνθήκες, το στρες, η διατροφή μας.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσουμε να περιποιούμαστε το δέρμα μας, τόσο το καλύτερο. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλό να ξεκινήσουμε να βάζουμε μία καλή ενυδατική στην ρουτίνα μας από νεαρή ακόμα ηλικία και να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Έτσι θα αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Τύποι δέρματος και η ιδανική περιποίηση για τον καθένα

Είναι βασικό να γνωρίζουμε τον τύπο του δέρματός μας, έτσι ώστε να το φροντίζουμε σωστά και με τα κατάλληλα προϊόντα. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση μεγαλώνοντας, να αλλάξει αυτός να αλλάξει. Για παράδειγμα είναι πολύ πιθανό από λιπαρός που ήταν σε νεαρή ηλικία, να γίνει κανονικός ή μεικτός σε πιο ώριμη ηλικία.

Άλλη περίπτωση είναι να αλλάξει ο τύπος του δέρματός μας και να γίνει ευαίσθητος, μία περίπτωση που συμβαίνει σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. 

Επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τις αλλαγές που μπορεί να υποστεί το δέρμα μας και να επιλέγουμε τα σωστά προϊόντα που θα το βοηθήσουν να παραμείνει υγιές και λαμπερό.

Οι βασικοί τύποι δέρματος είναι πέντε

1. Κανονικό δέρμα

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε αυτόν τον τύπο δέρματος, αφού είναι το πιο ισορροπημένο και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα. Το κανονικό δέρμα είναι ενυδατωμένο, απαλό, ελαστικό, χωρίς κοκκινίλες και ερεθισμούς.

Προτεινόμενη ρουτίνα για κανονικό δέρμα είναι ο ήπιος καθαρισμός με ένα γαλάκτωμα ή νερό καθαρισμού (micellar water), και η εφαρμογή πρωί και βράδυ μίας ελαφριάς κρέμας ή και ορού.  

Η κατάλληλη ενυδατική κρέμα προσώπου για κανονική επιδερμίδα, είναι αυτή με απαλή υφή, φυτικά έλαια και εκχυλίσματα. Έτσι, το δέρμα σας θα μένει ενυδατωμένο και υγιές.

2. Λιπαρό δέρμα

λιπαρό δέρμα

Στο λιπαρό δέρμα οι ορμόνες παράγουν υπερβολική λιπαρότητα που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση νεκρών κυττάρων και φράξιμο των πόρων.

Το λιπαρό δέρμα είναι επιρρεπές σε σπυράκια και ακμή, έχει ορατούς πόρους στη μύτη και το πηγούνι, κοκκινίλες και γυαλάδα στη ζώνη Τ. Το επηρεάζουν ορμονικές διαταραχές, κακή διατροφή, στρες καθώς και εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Η λιπαρή επιδερμίδα έχει συχνά τάση για ακμή και γυαλίζει. Ακόμη και μετά τον καθαρισμό του προσώπου μπορεί να έχουμε αίσθηση λιπαρότητας.

Μία καλή στυπτική λοσιόν που ρυθμίζει την λιπαρότητα και στην ισορροπία του pH μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο λιπαρό δέρμα. 

Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται με ήπια προϊόντα (όχι επιθετικά επιφανειοδραστικά και έντονα αφριστικά) για να μην αφαιρούμε όλη την λιπαρότητα από την επιδερμίδα μας. Συνήθως, τα καθαριστικά σε μορφή τζελ με βάση το νερό είναι κατάλληλα για την λιπαρή επιδερμίδα. Μια καλή επιλογή για ενυδάτωση είναι μία ενυδατική κρέμα προσώπου με ανάλαφρη υφή που απορροφάται εύκολα και δεν είναι λιπαρή. 

3. Ξηρό δέρμα

ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα δεν διατηρεί σωστά την υγρασία του. Τις περισσότερες φορές είναι ξηρό και τραβάει ενώ μπορεί να παρατηρήσουμε και φολίδες δέρματος, ιδιαίτερα στην περιοχή πάνω από το μέτωπο. Είναι θαμπό και ανελαστικό με ορατές ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

Το ξηρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση και επαναφορά των λιπιδίων στην επιδερμίδα. Αυτό γίνεται με θρεπτικές κρέμες ή ορούς που είναι πλούσια σε ομέγα-3 και ομέγα-6 λιπαρά οξέα και ενυδατικούς παράγοντες.  Θρεπτικά έλαια για το ξηρό δέρμα είναι το jojoba, αβοκάντο, νυχτολούλουδο, αργκάν και λάδι καρύδας.

Κατάλληλο προϊόν καθαρισμού για το ξηρό δέρμα είναι το γαλάκτωμα, το καθαριστικό με βάση το λάδι και το micellar water.

4. Ευαίσθητο δέρμα

ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα αντιδρά σε καινούρια προϊόντα, σε επιθετικά καθαριστικά και απολεπιστικά, σε κλιματικές αλλαγές (υπερβολικό κρύο, αέρας ή ζέστη). Μπορεί να εμφανίσει κοκκινίλες, ερεθισμούς, ξεφλούδισμα και κνησμό.

Το ευαίσθητο δέρμα χρειάζεται ευαίσθητο χειρισμό, δηλαδή ήπιο καθαρισμό και αποφυγή της συχνής απολέπισης. Χρειάζεται περιποίηση με ήπια και φυσικά προϊόντα, όπως είναι το φυσικό αντηλιακό και συστατικά που δεν ερεθίζουν το δέρμα, όπως είναι τα συνθετικά αρώματα. 

Επιλέξτε ενυδατικές κρέμες προσώπου με φυσικά συστατικά χωρίς συνθετικά αρώματα ή χρώματα, που δεν περιέχουν αλκοόλη και αναγράφουν ότι είναι κατάλληλες για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Καλό είναι να δοκιμάζουμε σε μία μικρή περιοχή ένα νέο προϊόν πριν το εφαρμόσουμε. Επίσης, αποφεύγουμε το πολύ ζεστό νερό και προτιμάμε το χλιαρό.

Ο καθαρισμός του ευαίσθητου δέρματος πρέπει να γίνεται με κατάλληλα προϊόντα χωρίς άρωμα, μη αφριστικά, όπως είναι το micellar water ή ένα αγνό λάδι, όπως το αμυγδαλέλαιο.

5. Μεικτό δέρμα

μεικτό δέρμα

Το μεικτό δέρμα σε μερικά σημεία είναι λιπαρό (Τ ζώνη, δηλαδή μέτωπο, μύτη, πηγούνι) και σε μερικά είναι κανονικό ή ξηρό (μάγουλα, γραμμή των μαλλιών).

Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βρούμε ένα προϊόν που να καλύπτει τις ανάγκες και της λιπαρής και της ξηρής περιοχής, οπότε ακολουθούμε γενικότερα τον κανόνα του ήπιου καθαρισμού και της καλής ενυδάτωσης.

Στις περιοχές όπου εμφανίζεται η λιπαρότητα χρησιμοποιείστε λεπτόρευστες και ανάλαφρες υφές (με βάση το νερό όπως το υαλουρονικό οξύ), και στις υπόλοιπες χρησιμοποιείστε πιο πλούσιες ενυδατικές κρέμες ή έλαια. Επίσης, χρησιμοποιείστε για τον καθαρισμό ή την τόνωση του δέρματος ένα νερό με αντισηπτικές ιδιότητες, όπως το ροδόνερο για να ρυθμίσετε την λιπαρότητα και το pH της επιδερμίδας σας.

Φυσικά προϊόντα για κάθε τύπο δέρματος

φυσικά προϊόντα για κάθε τύπο δέρματος

Είναι εύλογο ότι οι ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες χρειάζονται επιπλέον φροντίδα και ενυδάτωση με αγνά και ήπια συστατικά. 

Όταν επιλέγετε για την επιδερμίδα σας φυσικά προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για τις ευαίσθητες επιδερμίδες βοηθάτε την επιδερμίδα σας να αναζωογονηθεί και να λάμψει από υγεία.

Ας δούμε παρακάτω μία ολοκληρωμένη σειρά περιποίησης δέρματος από ήπια συστατικά για όλους τους τύπους δέρματος, και τους ευαίσθητους:

Defense Day Cream with Cucumber Extract

Η κρέμα ημέρας Defense Day Dream έχει μη λιπαρή σύνθεση και περιέχει αντιοξειδωτικά έλαια που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι κατάλληλη για κανονικό, ευαίσθητο και μεικτό δέρμα. 

Rosewater Micellar Cleanser

Το Rosewater Micellar Cleanser είναι ένα ήπιο ροδόνερο καθαρισμού, το οποίο καθαρίζει και εξισορροπεί το δέρμα, ρυθμίζοντας την λιπαρότητα. Επιπλέον ενυδατώνει, τονώνει το δέρμα και μειώνει τις κοκκινίλες. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος, και ιδανικό για το ευαίσθητο, μεικτό και λιπαρό. 

Revive Face Serum 

Το Revive Face Serum είναι ιδανικό για το λιπαρό,  ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα. Βασίζεται στο υαλουρονικό οξύ το οποίο αναπληρώνει την υγρασία και την ελαστικότητα του δέρματος και τους πολυσακχαρίτες βρώμης που μειώνει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς και λειαίνει το δέρμα.

Rejuvenate Night Cream with Honey

Η Rejuvenate Night Cream είναι μία κρέμα νυκτός, βασισμένη σε έλαια και βούτυρα πλούσια σε ο Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα τα οποία αυξάνουν την υγρασία και ενυδάτωση της επιδερμίδας και μειώνουν τους ερεθισμούς. To μέλι μειώνει τους ερεθισμούς και αιχμαλωτίζει την υγρασία στο δέρμα. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος, και το ευαίσθητο. Για το ώριμο και ξηρό δέρμα προτείνεται η ενίσχυση με το Revive Face Serum.

Shopping Cart
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!