Ροδόνερο: Το ελιξίριο περιποίησης του δέρματός σας

ροδόνερο

Το ροδόνερο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και  χιλιάδες χρόνια από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν σαν άρωμα αλλά και σαν θεραπευτικό για διάφορες παθήσεις. 

Ο Μιχαήλ Άγγελος επέλεγε να το πίνει καθημερινά μαζί με το τσάι του για να θωρακίζει τον οργανισμό του. Ως προϊόν περιποίησης, έγινε γνωστό από την Κλεοπάτρα η οποία το είχε ως ένα από τα μυστικά της ομορφιάς της και έλουζε με αυτό το πρόσωπο και το σώμα της. 

Ποια είναι η προέλευση του ροδόνερου;

Το ροδόνερο προέρχεται από την απόσταξη των ανθών Rosa Damascena (Τριαντάφυλλο Δαμασκού ή Δαμασκηνό Ρόδο).  

Ιστορικά, πιστεύεται πως το Ρόδο Δαμασκού το έφερε στην Ευρώπη από την Συρία ο Γάλλος σταυροφόρος Robert de Brie κατά την περίοδο των Σταυροφοριών.  

Η οικογένεια Rosaceae είναι γνωστά διακοσμητικά φυτά και θεωρούνται ο βασιλιάς των λουλουδιών. Εκτός από τη χρήση του R. damascena ως καλλωπιστικό φυτό σε πάρκα, κήπους και σπίτια, καλλιεργείται κυρίως για χρήση στη βιομηχανία αρωμάτων, φαρμάκων και τροφίμων, λόγω των αρωματικών του στοιχείων.

Ενώ η προέλευσή του είναι από την Δαμασκό της Συρίας από όπου πήρε το όνομά του, το δαμασκηνό τριαντάφυλλο σήμερα καλλιεργείται στην Τουρκία, την Βουλγαρία, το Μαρόκο και την Τυνησία. Τα πολύτιμα προϊόντα που λαμβάνουμε από την απόσταξη των ροδοπέταλων είναι το έλαιο τριαντάφυλλο και το ροδόνερο. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι για την παραγωγή ενός κιλού ελαίου τριαντάφυλλου χρειάζονται περίπου 3 με 4 τόνοι ροδοπέταλα. 

Πάμε να ανακαλύψουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδόνερου αλλά και τρόπους χρήσης του που πιθανόν δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα.

Οι πολύτιμες ιδιότητες του ροδόνερου σε δέρμα και διάθεση

ροδόνερο πολύτιμες ιδιότητες

Το ροδόνερο έχει ένα μοναδικό, διακριτικό άρωμα που φτιάχνει τη διάθεση και προσδίδει αναπλαστικές ιδιότητες στο δέρμα. Βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων, αναζωογονώντας το δέρμα, ενώ είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και ιδιαίτερα το ευαίσθητο. 

Το φυσικό ροδόνερο έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μειώνει τις κοκκινίλες της επιδερμίδας. Βοηθάει στον έλεγχο της λιπαρότητας του δέρματος κι έτσι προλαμβάνει την εμφάνιση της ακμής. 

Αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό, ιδανικό για τις ευαίσθητες επιδερμίδες αλλά και για μικτά και ώριμα δέρμα.

Εξισορροπεί το pH του δέρματος

Το ροδόνερο έχει pH παρόμοιο με αυτό του δέρματος. Κάθε φορά που διαταράσσεται το φυσιολογικό pH του δέρματός μας, π.χ. από την υπερβολική χρήση σαπουνιών,  μπορούμε να το επαναφέρουμε στα φυσιολογικά του επίπεδα χρησιμοποιώντας το ροδόνερο. 

Λειτουργεί ως στυπτικό

Το ροδόνερο είναι στυπτικό, αποσυμφορεί και συσφίγγει τους πόρους του δέρματος. Έχει αντισηπτική δράση, βοηθάει στον έλεγχο της λιπαρότητας του δέρματος και έτσι προλαμβάνει την ακμή.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Το ροδόνερο μπορεί να προστατεύσει το δέρμα μας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι οι ρύποι και οι ακτίνες UV, χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στα ροδοπέταλα. Η βιταμίνη C που περιέχει προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζει την ανανέωση των ιστών. 

Έχει αντιγηραντική και ενυδατική δράση

Το ροδόνερο περιέχει Βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των ρυτίδων στο δέρμα. Επίσης, είναι πλούσιο και σε βιταμίνη E η οποία διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και λάμψη.  

Καταπραΰνει τους ερεθισμούς 

Το ροδόνερο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και καταπραΰνει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στο δέρμα. Απαλύνει την ευαίσθητη επιδερμίδα και ανακουφίζει από την ξηρότητα και την καταπόνηση από τον ήλιο. Λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων βοηθάει στην γρήγορη επούλωση των πληγών. 

Χαλαρώνει από το στρες

‘Ερευνες έχουν δείξει ότι το τριαντάφυλλο και το άρωμά του χαλαρώνει, φτιάχνει τη διάθεση, μειώνει το στρες και τους παλμούς. Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έντονου στρες, πονοκεφάλων και αϋπνίας. 

Πώς το χρησιμοποιώ; 5+1 χρήσεις του ροδόνερου

χρήσεις ροδόνερου

Οι πολλαπλές χρήσεις του ροδόνερου, αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά του, καθώς οι ιδιότητές του μπορούν να σας βοηθήσουν να περιποιηθείτε το δέρμα σας, και όχι μόνο. 

Ας δούμε 5+1 τρόπους να χρησιμοποιήσετε το ροδόνερο ως προϊόν ή αξιοποιώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά σας.

1. Ροδόνερο στα μαλλιά

Το ροδόνερο βοηθάει στην ρύθμιση της λιπαρότητας και της πιτυρίδας. Ψεκάστε μερικές σταγόνες ροδόνερου μετά το λούσιμο ή προσθέστε μερικές σταγόνες στο conditioner σας. Τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν επιπλέον λάμψη και υπέροχο άρωμα.

2. Ροδόνερο στη μάσκα προσώπου

Φτιάξτε μία μάσκα προσώπου με ροδόνερο και άργιλο για να επωφεληθείτε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το δέρμα σας θα γίνει πιο καθαρό και λαμπερό και θα αντιμετωπίσετε καλύτερα την λιπαρότητα και την ακμή. (βλ. diy μάσκα αργίλου με τριαντάφυλλο).

3. Κομπρέσες με ροδόνερο για μαύρους κύκλους και σακούλες

Ένας φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος στην περιοχή των ματιών, είναι η χρήση ροδόνερου. Δημιουργήστε κομπρέσες, βουτώντας βαμβάκι μέσα σε ροδόνερο, εφαρμόστε στην περιοχή των ματιών και αφήστε για περίπου 10 λεπτά.

4. Ροδόνερο σαν φυσικό τόνερ προσώπου

Ψεκάστε το ροδόνερο απευθείας στο πρόσωπό σας σαν τονωτική λοσιόν. Θα ανοίξει τους πόρους του δέρματος, θα αναζωογονήσει και φρεσκάρει το δέρμα σας και θα το προετοιμάσει για να δεχθεί καλύτερα την κρέμα προσώπου σας και να σταθεροποιήσει το μακιγιάζ.

5. Ροδόνερο σαν φυσικό τόνερ προσώπου

Ψεκάστε το ροδόνερο απευθείας στο πρόσωπό σας σαν τονωτική λοσιόν. Θα ανοίξει τους πόρους του δέρματος, θα αναζωογονήσει και φρεσκάρει το δέρμα σας και θα το προετοιμάσει για να δεχθεί καλύτερα την κρέμα προσώπου σας και να σταθεροποιήσει το μακιγιάζ.

6. Ροδόνερο στη μαγειρική

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής, το ροδόνερο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην μαγειρική, με το ρύζι και τις σαλάτες ενώ αποτελεί και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη στα cocktails. Στα γλυκά, δοκιμάστε να φτιάξετε αμυγδαλωτά ή κουραμπιέδες με ροδόνερο και φιστίκια Αιγίνης.

Ροδόνερο για ήρεμο ύπνο

Δοκιμάστε να ψεκάσετε λίγες σταγόνες στο μαξιλάρι σας πριν κοιμηθείτε και θα νιώσετε μία πρωτόγνωρη αίσθηση χαλάρωσης κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. 

Το ροδόνερο αποτελεί πραγματικά ένα ελιξίριο για την περιποίηση του δέρματός και της ομορφιάς σας. Απολαύστε ένα αναζωογονημένο και υγιές δέρμα χρησιμοποιώντας προϊόντα με ροδόνερο, αλλά χρησιμοποιήστε το και σε απλές στιγμές της καθημερινότητάς σας για να της δώσετε ένα διαφορετικό, τριανταφυλλένιο άρωμα. 

Καλάθι αγορών
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!