Πώς διαβάζουμε την ετικέτα του καλλυντικού προϊόντος (Ingredients list)

Χέρι κρατάει κρέμα προσώπου

Στην ετικέτα ενός καλλυντικού προϊόντος αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει (με φθίνουσα σειρά), συνήθως στην πίσω πλευρά της συσκευασίας ξεκινώντας με τη λέξη Ingredients. Η ονομασία των συστατικών είναι στα λατινικά και ίσως μας μπερδεύει, αλλά με λίγη εξάσκηση μπορούμε να μάθουμε κάποια ορολογία.

Το πρώτο συστατικό που αναγράφεται στην λίστα συνήθως είναι το νερό και αναγράφεται με τα λατινικά γράμματα ως Aqua ή Water. Το νερό είναι το πρώτο συστατικό στις συνθέσεις που περιέχουν νερό, όπως είναι τα γαλακτώματα, οι κρέμες, τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα και τα μικυλλιακά νερά.

Στις κρέμες τα συστατικά που ακολουθούν το νερό (aqua) είναι τα έλαια. Εδώ, προκειμένου να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα φυτικά από τα χημικά έλαια χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Για παράδειγμα το συνθετικό παραφινέλαιο (mineral oil) αναγράφεται ως paraffinum liquidum ενώ το φυτικό αμυγδαλέλαιο  (almond oil) ως prunus amygdalus oil. Συνήθως, στα φυτικά έλαια στην ονομασία τους κατά INCI (η λατινική ονομασία) παρεμβάλλεται σε παρένθεση η περιγραφή τους και στα αγγλικά. Για παράδειγμα, το έλαιο αβοκάντο στην λίστα των συστατικών αναγράφεται ως Persea Gratissima (Avocado) Oil.

Στα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν τα συστατικά που ακολουθούν το νερό είναι τα λεγόμενα επιφανειοδραστικά (είναι τα συστατικά που κάνουν τον καθαρισμό). Εδώ, το συστατικό που συναντάμε πιο συχνά είναι το SLES (Sodium Lauryl Sulphate). To SLES είναι ένα αποτελεσματικό αλλά επιθετικό καθαριστικό που προκαλεί συχνά ερεθισμούς. Πιο ήπια καθαριστικά φυτικής προέλευσης και πιστοποιημένα είναι το Coco-Glucoside και το Sodium Lauroyl Sarcosinate.

Σαμπουάν και κοντίσιονερ

Τα προϊόντα που περιέχουν νερό, περιέχουν και κάποιο συντηρητικό. Εδώ, τα συντηρητικά που είναι επικίνδυνα για την υγεία και πρέπει να τα αποφεύγουμε είναι τα parabens, η φορμαλδεΰδη και οι ισοθειαζολινόνες. Θα τα αναγνωρίσουμε στην ετικέτα μας ως parabens, formaldehyde, DMDM hydantoin και methylisothiazolinone. Αντίθετα, τα πιο ασφαλή και πιστοποιημένα σε φυτικά καλλυντικά συντηρητικά είναι η βενζυλική αλκοόλη (benzyl alcohol), το σορβικό κάλιο (potassium sorbate) και το dehydroacetic acid.  

Πολλά προϊόντα περιέχουν συνθετικές χρωστικές, κάποιες από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Αυτές τις χρωστικές θα τις αναγνωρίσουμε με τα αρχικά CI ακολουθούμενα από έναν πενταψήφιο αριθμό. Εξαίρεση αποτελούν οι χρωστικές που προέρχονται από ορυκτά μέταλλα (οξείδια του σιδήρου) και ο αριθμός τους ξεκινάει από 75 ή 77. Για παράδειγμα σε ένα κραγιόν μπορούμε να βρούμε τις χρωστικές  CI 77491 (Iron oxide) ή  CI 77742 (Manganese Violet) οι οποίες προέρχονται από φυσικά ορυκτά. 

Τα περισσότερα αρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθώς και τα αρώματα που περιέχονται μέσα σε καλλυντικές συνθέσεις είναι συνθετικά. Εδώ, το επικίνδυνο συστατικό είναι οι φθαλικές ενώσεις οι οποίες δρουν ως διαλύτες στα συνθετικά αρώματα αλλά και τα βερνίκια νυχιών.  

Στα αποσμητικά, τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα παράγωγα αλουμινίου (aluminium chlorohydrate, aluminium zirconium), το triclosan, τα parabens, το BHT. Οι ενώσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ερεθισμούς και ορμονικές διαταραχές.

Γυναίκα εφαρμόζει αντηλιακή κρέμα στο σώμα της

Στα αντηλιακά προϊόντα, τα μόνα αντηλιακά φίλτρα που είναι επίσημα ασφαλή και αναγνωρισμένα από τον FDA είναι το zinc oxide και το titanium dioxide. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα οργανικά φίλτρα που περιέχονται στα χημικά αντηλιακά, και ιδίως η οξυβενζόνη (oxybenzone) (βενζοφαινόνη-3) – ένα χημικό αντηλιακό φίλτρο που χρησιμοποιείται στο 70% των αντηλιακών – το οκτανικό οξύ (octinoxate) και η ομοσαλάτη (homosalate) είναι επιβλαβή για τον οργανισμό καθώς μιμούνται και παρεμβαίνουν στις ορμόνες του σώματος.  Τέτοιες ενώσεις ανήκουν στην κατηγορία EDC (Endocrine Disrupting Chemicals) και επηρεάζουν την ορμονική έκκριση των οιστρογόνων, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης.

Ποια συστατικά είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Γυναίκα με ποτήρι και φιάλη

Σύμφωνα με το Environmental Working Group (EWG) μία γυναίκα χρησιμοποιεί κάθε μέρα κατά μέσο όρο 12 προϊόντα περιποίησης ομορφιάς, που περιέχουν συνολικά περίπου 150 συστατικά. Από αυτά τα συστατικά κάποια δεν είναι και τόσο «αθώα».   

Ανάμεσα στα συστατικά που δεν είναι ασφαλή βρίσκονται συστατικά που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, ενδοκρινικές διαταραχές, είναι εν δυνάμει καρκινογενή και τοξικά για την αναπαραγωγή.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (EDCs) είναι χημικές ουσίες που μπορούν να αλλάξουν τη σηματοδότηση των ορμονών, να έχουν επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό και στο νευρικό σύστημα, στον μεταβολισμό και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνων που εξαρτώνται από οιστρογόνα.

Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται βλαβερά για τον οργανισμό μας συστατικά που μπορεί να υπάρχουν σε καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς που αγοράζουμε. Έχοντας αυτόν τον πίνακα κατά νου μπορούμε να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα αποφεύγουμε.

Λίστα με επικίνδυνα συστατικά

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, αυτές οι ουσίες ανιχνεύονται στα καλλυντικά προϊόντα και προϊόντα περιποίησης ομορφιάς ως έχουν, ως παραπροϊόντα ή ως επιμολυντές.

Το ήξερες πως μπορείς κι εσύ να εξερευνήσεις τα συστατικά των καλλυντικών σου; 

Η βάση δεδομένων Skin Deep της οργάνωσης Environmental Working Group’s (EWG’s) περιέχει χιλιάδες προϊόντα και τα αξιολογεί με βάση την ασφάλειά τους. (ewg.org/skindeep). Η εκστρατεία για ασφαλή καλλυντικά (safecosmetics.org) έχει πληροφορίες για όλα τα συστατικά που περιέχονται μέσα στα καλλυντικά και θέλουμε να μάθουμε γι’ αυτά. 

Όταν λοιπόν δεν γνωρίζεις το συστατικό που βλέπεις στην ετικέτα σου και θέλεις να μάθεις περισσότερα για αυτό, μπορείς να μπαίνεις στις βάσεις δεδομένων και να μαθαίνεις την βαθμολογία και την αξιολόγησή του!

Καλάθι αγορών
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!