Κρέμα ματιών: Μία κατηγορία από μόνη της

Το δέρμα που περιβάλλει τα μάτια μας είναι πολύ λεπτό και εύθραυστο σε σχέση με άλλα σημεία του δέρματος στο υπόλοιπο σώμα μας. Για την ακρίβεια, ενώ το δέρμα μας στα περισσότερα σημεία του σώματος έχει πάχος 2mm, στην περιοχή γύρω από τα μάτια έχει πάχος μόλις 0.5mm.

Επομένως, όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα μας, όπως είναι η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, η περιβαλλοντική ρύπανση, το κάπνισμα, η ηλικία, το στρες, η έλλειψη ύπνου και η κούραση, αντανακλώνται πρώτα σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Τα συμπτώματα που φαίνονται στην περιοχή αυτή είναι κυρίως οι μαύροι κύκλοι, το οίδημα (πρήξιμο ή σακούλες) και οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Φροντίζοντας ιδιαίτερα την περιοχή των ματιών με μία καλή κρέμα ματιών μπορούμε να μειώσουμε ή και να αποφύγουμε όλα αυτά τα συμπτώματα.

Τι κάνει μία κρέμα ματιών;

Χρήση μιας κρέμας ματιών

Μία καλή κρέμα ματιών μπορεί να δράσει αποτελεσματικά ενάντια στους μαύρους κύκλους, το πρήξιμο (ή τις σακούλες) κάτω από τα μάτια, και τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. 

Τα συστατικά που περιέχει η κρέμα ματιών στοχεύουν στα συγκεκριμένα προβλήματα και η σωστή και επαρκής χρήση της μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η κρέμα ματιών έχει λεπτόρευστη υφή, δεν είναι βαριά και απορροφάται πολύ καλά από την περιοχή των ματιών. Γι’αυτό την εφαρμόζουμε ταμποναριστά, κάνοντας μικρό μασάζ ή αλλιώς κυκλικές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί καλά.

Πάμε μαζί να δούμε τα συνήθη προβλήματα που εμφανίζονται στην περιοχή των ματιών, πώς δημιουργούνται και πώς θα τα αντιμετωπίσετε.

Μαύροι κύκλοι & σακούλες ματιών (πρήξιμο)

Κρέμα ματιών για σακούλες κάτω από τα μάτια

Οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο, οι λεγόμενες σακούλες κάτω από τα μάτια, αποτελούν τα δύο κυριότερα προβλήματα στην περιοχή των ματιών.

Οι μαύροι κύκλοι ορίζονται από το σκούρο χρώμα του δέρματος κάτω από τα μάτια. Το δέρμα στην περιοχή αυτή γίνεται υπερβολικά λεπτό και έτσι διακρίνονται τα τριχοειδή αγγεία. Επίσης, εξαιτίας του πρηξίματος των ματιών μπορούν να εμφανιστούν σκούρες σκιές κάτω από τα μάτια. Μαύροι κύκλοι μπορούν να εμφανιστούν και λόγω κακής διατροφής ή και κληρονομικότητας.  

Οι σακούλες ματιών δημιουργούνται λόγω της υπερσυσσώρευσης υγρού (οίδημα) στο δέρμα κάτω από τα μάτια.

Οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι συχνά και κληρονομικό φαινόμενο. 

Παράγοντες & Συμπτώματα

Οι κύριοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην δημιουργία των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος είναι: 

 • Κατακράτηση υγρών, ειδικά κατά το ξύπνημα ή μετά από αλμυρό γεύμα
 • Έλλειψη ύπνου
 • Κούραση
 • Στρες
 • Αφυδάτωση
 • Αλλεργίες
 • Κάπνισμα, αλκοόλ
 • Κληρονομικότητα (οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορούν να διαδοθούν από γενιά σε γενιά)
 • Ηλικία 

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρατηρούνται;

 • Ήπιο πρήξιμο
 • Χαλάρωση στο δέρμα
 • Μαύροι κύκλοι

Γνωρίζοντας τις αιτίες που οδηγούν στο πρόβλημα των μαύρων κύκλων και το πρήξιμο, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας υιοθετώντας κάποιες καλές, καθημερινές συνήθειες καθώς και επιλέγοντας την κατάλληλη κρέμα ματιών. 

Υιοθέτησε καλές συνήθειες

 • Πιες αρκετό νερό μέσα στην ημέρα για να ενυδατώσεις καλά το δέρμα σου
 • Απέφυγε τα αλμυρά γεύματα και το αλάτι, καθώς κάνει κατακράτηση υγρών
 • Να κοιμάσαι καλά
 • Να γυμνάζεσαι
 • Βάλε κρύες φέτες αγγουριού στα μάτια σου όταν είναι κουρασμένα ή πρησμένα
 • Ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπο και τα μάτια σου όταν είναι κουρασμένα ή πρησμένα
 • Εφάρμοζε καθημερινά την κρέμα ματιών σου 

Kρέμα ματιών για μαύρους κύκλους και σακούλες κάτω από τα μάτια

Οι κρέμες ματιών που στοχεύουν στην μείωση των μαύρων κύκλων και τις σακούλες περιέχουν ενεργά συστατικά όπως είναι η καφεῒνη, η βιταμίνη C, τα πεπτίδια, η αλόη. 

Μία τέτοια επιλογή είναι η Brighten Up Eye Cream της Wholly Skincare. Περιέχει  βούτυρο καφέ που είναι φυσική πηγή καφεΐνης, ακτινίδιο που είναι φυσική πηγή βιταμίνης C και απόσταγμα λεμονιού που δίνει φωτεινότητα στο δέρμα.  Είναι ειδικά σχεδιασμένη για να απαλύνει την κουρασμένη περιοχή κάτω από τα μάτια και να χαρίζει ένα φρέσκο και λαμπερό βλέμμα.

Ρυτίδες & λεπτές γραμμές

Κρέμα ματιών για ρυτίδες και λεπτές γραμμές

Οι ρυτίδες είναι οι γραμμές και οι “πτυχώσεις” που σχηματίζονται στο δέρμα μας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια. Κάποιες ρυτίδες μπορεί να οδηγήσουν σε βαθιές ρωγμές ή αυλάκια και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητές στην περιοχή γύρω από τα μάτια, το στόμα και το λαιμό μας.

Το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών είναι εξαιρετικά λεπτό και έχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη περιοχή να οδηγείται σε πρόωρη εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Παράγοντες & Συμπτώματα

Οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές δημιουργούνται στο πρόσωπό μας από διάφορους παράγοντες, κάποιους μπορούμε να τους ελέγξουμε και κάποιους όχι. 

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ελαστικό και πιο εύθραυστο. Αυτό συμβαίνει, καθώς μειώνεται η παραγωγή φυσικών ελαίων και δομικών πρωτεϊνών στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Ως αποτέλεσμα , η επιδερμίδα μας χαλαρώνει και εμφανίζει γραμμές και ρυτίδες. 

Έκθεση σε υπεριώδες φως (UV)

Η υπεριώδης ακτινοβολία επιταχύνει τη φυσική διαδικασία γήρανσης και αποτελεί την κυριότερη αιτία της πρόωρης ρυτίδωσης. Η έκθεση σε υπεριώδες φως διασπά τον συνδετικό ιστό του δέρματός μας, δηλαδή το κολλαγόνο και τις ίνες ελαστίνης, που βρίσκονται στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος (χόριο).

Χωρίς τον συγκεκριμένο υποστηρικτικό συνδετικό ιστό, το δέρμα μας αδυνατεί και χάνει την ευελιξία του, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να εμφανίζει πρόωρες ρυτίδες.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του δέρματός μας, συμβάλλοντας στην εμφάνιση ρυτίδων. Αυτό οφείλεται στην επίδραση που έχει το κάπνισμα στο κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου. 

Οι κινήσεις και οι εκφράσεις του προσώπου μας, όταν χαμογελάμε ή θυμώνουμε, αποτελούν επίσης παράγοντες που οδηγούν σε λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε έναν μυ του προσώπου, σχηματίζεται ένα αυλάκι ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Καθώς το δέρμα μεγαλώνει σε ηλικία και χάνει την ευελιξία του, δεν μπορεί πλέον να επανέλθει στην αρχική του θέση. Το αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένες αυλακώσεις που δημιουργούνται να αποτελούν πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά στο πρόσωπό μας.

Kρέμα ματιών για ρυτίδες & λεπτές γραμμές

Κρέμες ματιών που στοχεύουν στην μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων περιέχουν ενεργά συστατικά που τονώνουν την παραγωγή του κολλαγόνου και αυξάνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Πιο εξειδικευμένες κρέμες στοχεύουν στην σύσφιξη και τόνωση της περιοχής γύρω από τα μάτια, περιέχοντας αντιγηραντικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, η βιταμίνη C, οι πολυσακχαρίτες και τα πεπτίδια. 

Extra tip: Χρησιμοποίησε την κρέμα ματιών σου και στην περιοχή πάνω και γύρω από τα χείλη σου και δες διαφορά στο δέρμα σου. 

Ποια είναι η καλύτερη κρέμα ματιών για κάθε ηλικία;

Ποια είναι η καλύτερη κρέμα ματιών για κάθε ηλικία

Κρέμα ματιών 20+

Ξεκίνησε νωρίς μία καλή ρουτίνα ενυδάτωσης και φροντίδας της περιοχής των ματιών σου με την κατάλληλη κρέμα ματιών, και δεν θα έχεις να ανησυχείς στο μέλλον.  

Μία εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση και προστασία είναι η τονωτική κρέμα ματιών Brighten Up της Wholly Skincare, η οποία είναι εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά και τονωτικά συστατικά, όπως το ακτινίδιο, η βρώμη και το λεμόνι. 

Extra TIP: Για την καλύτερη απορρόφηση της κρέμας στην περιοχή, εφάρμοσέ την ταμποναριστά με τα δάχτυλα του χεριού σου.

Αντιρυτιδική κρέμα ματιών 30+

Στην ηλικία των 30 αρχίζουν να γίνονται ορατές λεπτές γραμμές και ρυτίδες, ειδικά το λεγόμενο “πόδι της χήνας”. Εδώ, θα χρειαστείς μία αντιγηραντική κρέμα ματιών που να κάνει ανόρθωση και σύσφιξη της περιοχής. Η κρέμα ματιών της Wholly περιέχει φυσικούς πολυσακχαρίτες βρώμης που κάνουν ακριβώς αυτό το “lift”.  Αναζωογόνησε την ευαίσθητη περιοχή των ματιών με μια φόρμουλα που αποτελείται από καφεΐνη για να εξαλείψεις τις σκιές και να “σμιλεύσεις” την συγκεκριμένη επιφάνεια. 

Η φυτική κρέμα ματιών Brighten Up της Wholly Skincare περιέχει βούτυρο καφέ. Είναι πλούσια σε φυσική καφεΐνη, παρέχοντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθώς επίσης και σε λινολεϊκό οξύ (ωμέγα-6) που συμβάλλει στην ενυδάτωση και στην απαλότητα του προσώπου.

Κρέμα ματιών Wholly Skincare

Αντιρυτιδική κρέμα ματιών 40+

Για τις δεκαετίες 40 και 50, επιλέξτε προϊόντα που είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά για την καταπολέμηση των λεπτών γραμμών, όπως κάποιον ισχυρό ορό με υαλουρονικό οξύ που συμβάλλει στη σύσφιξη και την αποκατάσταση της ελαστικότητας. 

Επικεντρωθείτε κυρίως στην εφαρμογή στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και στα καπάκια, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές εμφανίζουν εντονότερη χαλάρωση και χρήζουν περισσότερης περιποίησης.

Καλάθι αγορών
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!