Φυσικό αντηλιακό προσώπου: Πλήρης οδηγός για σωστή αντηλιακή προστασία

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά φυσικό αντηλιακό προσώπου; Ποιες οι διαφορές του από το “χημικό” ή συμβατικό αντηλιακό; Από ποιους κινδύνους μας προστατεύει; Γιατί πρέπει να το φοράμε όλοι στην οικογένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία; Όλες οι απαντήσεις που μας απασχολούν βρίσκονται σε αυτό το άρθρο!

Ήλιος και φωτογήρανση

Ας ξεκινήσουμε από κάποια επιστημονικά δεδομένα για να καταλάβουμε καλύτερα το φαινόμενο της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Υπάρχουν διάφοροι εξωγενείς ή περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι οποίοι ενεργούν μαζί με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, με τελικό αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Ο ήλιος είναι ο καθοριστικός  παράγοντας που επηρεάζει την περιβαλλοντική ή εξωγενή  γήρανση. Ακολουθούν η διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, η ρύπανση κά.

Η υπερβολική έκθεση του δέρματος στην ακτινοβολία UVA και UVB έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των μελανινοκυττάρων και την δημιουργία περιοχών υπερχρωματισμού στο δέρμα.  Επιπλέον, οδηγεί στην καταστροφή της ελαστίνης και του κολλαγόνου και εμποδίζει την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας

Τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό, ας δούμε ποιοι είναι οι τρεις τύποι που διακρίνεται η υπεριώδης ακτινοβολία.

· Η UVC (100-290nm) απορροφάται από την στοιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα.

· Η UVB (290-320nm) εισχωρεί στις εξωτερικές στοιβάδες της επιδερμίδας και είναι υπεύθυνη για την δημιουργία των ηλιακών εγκαυμάτων.

· Η UVA (320-400nm) εισχωρεί βαθύτερα στις στοιβάδες του δέρματος, και είναι υπεύθυνη για τις μακροχρόνιες βλάβες του δέρματος (όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος). 

Η φωτογήρανση είναι αποτέλεσμα των συνεπειών της UVB ακτινοβολίας στην επιδερμίδα και της UVA ακτινοβολίας στο δέρμα. Η UVA ακτινοβολία συνδέεται με την γήρανση του δέρματος καθώς εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα, ενώ η UVB με το ηλιακό έγκαυμα καθώς απορροφάται από τα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας. 

Ο τρόπος για να προστατευτούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου είναι να περιορίσουμε την υπερβολική μας έκθεση στον ήλιο, να αποφεύγουμε τις ώρες της μέγιστης UV ακτινοβολίας και να χρησιμοποιούμε κάθε μέρα και κάθε εποχή το αντηλιακό μας.  

Δεν αρκεί να χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού πλέον γνωρίζουμε ότι η δράση της UVA ακτινοβολίας διαρκεί όλον τον χρόνο, ενώ της UVB κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διεισδύσει μέσα από τα σύννεφα, με αποτέλεσμα ακάλυπτα σημεία του σώματος και του προσώπου μας να προσβληθούν. Οι ακτίνες του ήλιου μας βρίσκουν ακόμα και όταν είμαστε υπό σκιά, το χειμώνα.

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού, με ικανό δείκτη SPF και προστασία “ευρέως φάσματος” μας προστατεύει από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, την φωτογήρανση, την εμφάνιση κηλίδων, την δημιουργία ρυτίδων και την αφυδάτωση. 

Φυσικό ή χημικό αντηλιακό;

Φυσικό & Χημικό Αντηλιακό

Υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακών που μπορείτε να επιλέξετε: Τα φυσικά αντηλιακά και τα χημικά (ή συμβατικά) αντηλιακά. Η διαφορά τους βρίσκεται στα φίλτρα που περιέχουν και τον τρόπο λειτουργίας τους. 

Ένα φυσικό αντηλιακό περιέχει ανόργανα φίλτρα όπως είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου (zinc oxide) και το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide). Αυτά τα φυσικά, ορυκτά φίλτρα μπλοκάρουν και αντανακλούν τις βλαβερές ακτινοβολίες UVA  και UVB από το δέρμα. Τα φυσικά αντηλιακά είναι επίσης απαλλαγμένα από άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως τα parabens και τα φθαλικά.  

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν οργανικά φίλτρα όπως είναι η οξυβενζόνη (oxybenzone) και η αβοβενζόνη (avobenzone). Αυτές οι οργανικές ενώσεις απορροφούν την ακτινοβολία UV και την μετατρέπουν σε θερμότητα. Τα περισσότερα αντηλιακά που βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ είναι χημικά.

Γιατί να επιλέξω φυσικό αντηλιακό;

Τι σου προσφέρει ένα φυσικό αντηλιακό; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν να το προτιμήσεις έναντι ενός χημικού;  

Είναι πιο υγιές για εσένα

Αρχικά, τα φυσικά φίλτρα, δηλαδή το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου είναι τα μόνα ενεργά συστατικά που είναι αναγνωρισμένα από τον FDA ως ασφαλή και αποτελεσματικά. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα οργανικά φίλτρα που περιέχονται στα χημικά αντηλιακά, και ιδίως η οξυβενζόνη (oxybenzone) (βενζοφαινόνη-3), -ένα χημικό αντηλιακό φίλτρο που χρησιμοποιείται στο 70% των αντηλιακών- , το οκτανικό οξύ (octinoxate) και η ομοσαλάτη (homosalate) είναι επιβλαβή για τον οργανισμό καθώς μιμούνται και παρεμβαίνουν στις ορμόνες του σώματος.  Τέτοιες ενώσεις ανήκουν στην κατηγορία EDC (Endocrine Disrupting Chemicals) και επηρεάζουν την ορμονική έκκριση των οιστρογόνων, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης. 

Είναι πιο ασφαλές για το περιβάλλον

Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι 14.000 τόνοι αντηλιακού καταλήγουν ετησίως σε ωκεανούς σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο μέρος αυτού του αντηλιακού περιέχει οξυβενζόνη και οκτανικό οξύ, τα οποία συμβάλλουν στη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων. Ακόμη και σε μικρές δόσεις, η οξυβενζόνη έχει αποδειχθεί ότι λευκαίνει γρήγορα τα κοράλλια και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. 

Το 2018 η Χαβάη απαγόρευσε την πώληση και διανομή αντηλιακών που περιέχουν αυτές τις δύο χημικές ουσίες, καθώς είχαν καταστροφική επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον της. Τα φυσικά αντηλιακά είναι βιοαποδομήσιμα στο νερό, σε αντίθεση με τα χημικά. 

Είναι η καλύτερη επιλογή για το ευαίσθητο δέρμα

Τα χημικά  αντηλιακά με οργανικά φίλτρα, καθώς απορροφούν την ακτινοβολία UV, την μετατρέπουν σε θερμότητα πάνω στο δέρμα. Έχοντας την ικανότητα να απορροφώνται διαδερμικά, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και να αποφράξουν τους πόρους. 

Αντιθέτως, τα φυσικά αντηλιακά περιέχουν τα ανόργανα φίλτρα διοξείδιο του τιτανίου και οξείδιο του ψευδαργύρου τα οποία δεν απορροφώνται από το δέρμα αλλά αντανακλούν την βλαβερή ακτινοβολία, αποτρέποντας από το να εισέλθει στο δέρμα.  

Οι δερματολόγοι συνιστούν σε ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα και τα παιδιά, την χρήση αντηλιακών με φυσικά φίλτρα.  

Φυσικό αντηλιακό: συχνές ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή και τη χρήση του

Ερωτήσεις για τη χρήση αντιλιακού

Τι σημαίνει η ένδειξη “Broad Spectrum”;

Το αντηλιακό με την ένδειξη “broad spectrum” μας προστατεύει και από τις δύο ακτινοβολίες, την UVA και την UVB. Τα περισσότερα οργανικά/ χημικά φίλτρα απορροφούν μόνο την UVB ακτινοβολία, ενώ μόνο η αβοβενζόνη προστατεύει και από την ακτινοβολία UVA. Τα ανόργανα/ φυσικά φίλτρα αντανακλούν και τους δύο τύπους ακτινοβολίας.  

Τι σημαίνει ο δείκτης “SPF”;

Ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor)  μας δείχνει τον χρόνο που χρειάζεται για να προκληθεί έγκαυμα (ερύθημα) στο δέρμα μας χρησιμοποιώντας το αντηλιακό μας σε σχέση με τον χρόνο που θα χρειαζόταν αν δεν χρησιμοποιούσαμε αντηλιακό.  Είναι δείκτης προστασίας από την UVB ακτινοβολία. Για παράδειγμα, αν χρειάζονται 10 λεπτά σε δέρμα χωρίς προστασία για να προκληθεί κοκκίνισμα ή έγκαυμα, τότε ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 30 αποτρέπει  το κοκκίνισμα 30 φορές περισσότερο, δηλαδή περίπου 5 ώρες.

Υψηλότερο SPF σημαίνει καλύτερη αντηλιακή προστασία;

Όχι απαραίτητα. Ο παράγοντας προστασίας από τον ήλιο (SPF) αντιπροσωπεύει πόσο καλά προστατεύει το αντηλιακό από τις ακτίνες UVB. Όταν εφαρμόζεται σωστά, το αντηλιακό SPF 15 αποκλείει το 93% των ακτίνων UVB, το SPF 30 αποκλείει σχεδόν το 97% της ακτινοβολίας UVB και το SPF 50 αποκλείει μόνο 1% περισσότερο σε σχέση με το SPF 30!  

Κάθε πότε ανανεώνω το φυσικό αντηλιακό μου; 

Οι δερματολόγοι συνιστούν να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας περίπου κάθε δύο ώρες. Όμως, αν βουτάμε στην θάλασσα ή ιδρώνουμε πρέπει να το ανανεώνουμε συχνότερα. 

Το αντηλιακό χρειάζεται και το χειμώνα;

Ιδανικά, θα πρέπει να τηρούμε την σωστή αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Η εφαρμογή του αντηλιακού μας και το χειμώνα είναι απαραίτητη για έναν απλό λόγο. Ο ήλιος λάμπει όλο το χρόνο.  Δεν έχει σημασία αν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή ή ο καιρός συννεφιασμένος. 

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διαπερνούν τη γη όλο το χρόνο και μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τα πολλά σύννεφα που την καλύπτουν. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα είναι συνεχώς εκτεθειμένο στις ακτίνες του ήλιου, καθώς τα ρούχα δεν καλύπτουν πλήρως όλο το σώμα. Συνεπώς, τα σημεία που μένουν ακάλυπτα (κυρίως το πρόσωπο) θα πρέπει να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό φυσικό αντηλιακό;

Μην το ρισκάρεις. Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν χρόνο ζωής 2-3 χρόνια αλλά μόνον όταν δεν έχει ανοιχτεί η συσκευασία τους και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Εφόσον το αντηλιακό ανοιχτεί και χρησιμοποιηθεί, μετά από ένα χρόνο, η ισχύς του μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο μισό και δεν είναι ικανό να μας προστατέψει σωστά.  

Τι βλάβη μπορούν να προκαλέσουν οι ακτίνες UV;

Η βλάβη από τον ήλιο εμφανίζεται με τη μορφή ανομοιόμορφου χρωματικού τόνου, απώλεια σφριγηλότητας και έλλειψη ελαστικότητας. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για το δέρμα και προκαλούν περισσότερο από το 90% των ορατών σημαδιών γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων, της χαλάρωσης και των καφέ κηλίδων. Παράλληλα, τόσο οι ακτίνες UVA όσο και οι UVB παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη δερματικών καρκίνων.

Συμβάλλει το SPF στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης;

Το αντηλιακό ευρέως φάσματος με ικανό SPF  σε καθημερινή βάση είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την επιδερμίδα μας σε ό,τι αφορά την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Μαζί με τη ρύπανση, το στρες και την κακή διατροφή, οι βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV είναι μια από τις κυριότερες αιτίες γήρανσης της επιδερμίδας, προκαλώντας ρυτίδες, λεπτές γραμμές, σκούρες κηλίδες, και υπέρχρωση.

Φυσικό αντηλιακό Wholly Skincare

Wholly Skincare Sunny Side All-natural Face Sunscreen SPF 30 Set

Αντηλιακή φροντίδα για όλη την οικογένεια!

Η Sunny Side All-natural αντηλιακή κρέμα με SPF 30 της Wholly Skincare έχει δημιουργηθεί για να προστατέψει πλήρως την επιδερμίδα μας από τις ακτινοβολίες του ήλιου. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όλη την οικογένεια, καθώς προσφέρεται σε δύο τύπους: White (χωρίς χρώμα) και Tinted (με ελαφρύ χρώμα).

Περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου Zinc Oxide (non-nano), ένα φυσικό φίλτρο που αντανακλά τις ακτίνες UVA και UVB. Επιπλέον, είναι ενισχυμένη με βιολογικό λάδι καρότου, πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και D, το οποίο προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.

Παράλληλα με την αντηλιακή προστασία  που προσφέρει στην επιδερμίδα, χαρίζει πλούσια ενυδάτωση και απλώνεται εύκολα στο δέρμα, χωρίς να αφήνει σημάδια. 

Shopping Cart
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!