Φυσικό αποσμητικό: Είστε έτοιμοι για την αλλαγή;

φυσικό αποσμητικό μασχάλης

Εάν αγαπάτε τα φυτικά προϊόντα και ζείτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είμαι σίγουρη ότι έχετε κάνει ήδη την αλλαγή από ένα συμβατικό αποσμητικό σε ένα φυσικό. Mε τον όρο “συμβατικό” εννοώ το μη φυσικό, δηλαδή τα αποσμητικά που αποτελούνται από συνθετικά συστατικά.  

Είναι αλήθεια ότι πιο εύκολα αλλάζουμε το σαμπουάν που χρησιμοποιούμε στα παιδιά μας ή την κρέμα μας, βασιζόμενοι ότι τα συστατικά φυσικής προέλευσης που περιέχουν θα κάνουν πολύ καλή δουλειά. Εμπιστευόμαστε όμως το ίδιο και ένα φυσικό αποσμητικό; Και αν δεν “δουλεύει”; Δεν μπορούμε να εκτεθούμε σε αυτόν τον κίνδυνο εύκολα. 

Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό σας σε αυτό το θέμα. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε τις βασικές διαφορές μεταξύ των φυτικών και συμβατικών αποσμητικών (deodorants) αλλά και των αντιιδρωτικών (antiperspirants) και να επιλέξετε τα καλύτερα φυσικά αποσμητικά για εσάς. 

Τι αποσμητικό να διαλέξω;

Στην ερώτηση “τι αποσμητικό να διαλέξω” είμαι βέβαιη ότι τα παρακάτω κριτήρια είναι πολύ ψηλά στην λίστα σας:

Το άρωμα

Όσον αφορά το άρωμα του αποσμητικού, επιλέξτε αποσμητικό με φυσικό άρωμα, και όχι συνθετικό, για να είναι πιο φιλικό στο δέρμα σας.

Τα φυσικά αρώματα δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις (phthalates) που είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας και το περιβάλλον. Μπορείτε να επιλέξετε αποσμητικό με αιθέριο έλαιο, το οποίο να έχει και αποσμητική δράση.

Τα αιθέρια έλαια είναι συμπυκνωμένα φυσικά εκχυλίσματα που προέρχονται από διάφορα μέρη των φυτών, όπως τα φύλλα, οι σπόροι, ο φλοιός, τα άνθη, οι ρίζες ή οι καρποί. Έχουν σύνθετη χημική δομή και περιέχουν ενώσεις με πολλές ιδιότητες, μεταξύ αυτών αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές.

Φυσικά αιθέρια έλαια με αντιβακτηριακή δράση που χρησιμοποιούνται στα φυτικά αποσμητικά είναι το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι, το πεύκο, η λεβάντα, η ρίγανη, κά.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι υδρόφοβες ενώσεις των αιθέριων ελαίων μπορούν να προσβάλλουν και να καταστρέψουν την δομή των βακτηρίων επιδεικνύοντας έτσι και   αποσμητική δράση.

Η μορφή

Όσον αφορά την μορφή του αποσμητικού, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ κρέμας, στικ, roll-on, κρύσταλλο ή σπρέι.

Αποφασίστε με βάση την χρηστικότητα του προϊόντος και την άνεσή σας.

Αποσμητικό σε σπρέι

φυσικό αποσμητικό spray

Ψεκάζεται εύκολα και γρήγορα. Είναι σημαντικό να καλύψετε όλην την περιοχή της μασχάλης με τον ψεκασμό. Αν επιλέξετε με βάση την οικολογική σας συνείδηση, επιλέξτε κάποιο αποσμητικό που να έχει απλή αντλία ψεκασμού και όχι αεροζόλ.

Αποσμητικό σε μορφή κρέμας

Μπορεί να απλωθεί καλά σε όλη τη μασχάλη και να απορροφηθεί από το δέρμα. Δεν είναι πολύ βολικό στο να το παίρνετε μαζί σας και να το χρησιμοποιείτε όπου και αν είστε.  

Αποσμητικός κρύσταλλος

αποσμητικός κρύσταλλος

Πρόκειται για ένα προϊόν απόλυτα φυσικό και αποτελεσματικό και το χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να αλλάξουν το συμβατικό αποσμητικό τους σε φυσικό. Εδώ χρειάζεται πρώτα να διαβρέξετε την περιοχή της μασχάλης και στη συνέχεια να εφαρμόσετε τον κρύσταλλο.

Αποσμητικά σε στικ/Roll on

αποσμητικά σε stick - roll on

Aπλώνονται εύκολα σε όλην την περιοχή της μασχάλης και βολεύουν στο να τα παίρνεις μαζί σου όπου κι αν είσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα συστατικά και η ασφάλειά τους

Δώστε προσοχή στα συστατικά: Αποφύγετε συστατικά όπως το triclosan, τα parabens, τα aluminum chloride και aluminum chlorohydrate. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται στα συνθετικά αποσμητικά και αντιιδρωτικά και έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμούς αλλά και ορμονικές διαταραχές.

Επίσης, αποφύγετε τα DIY αποσμητικά με μαγειρική σόδα, καθώς διαταράσσουν το pH του δέρματος και προκαλούν ερεθισμούς.

 Η αποτελεσματικότητα

Εδώ σίγουρα μία ή και περισσότερες δοκιμές θα σας πείσουν. Πόσα αποσμητικά έχουμε αγοράσει στη ζωή μας και τα χρησιμοποιήσαμε μόνο λίγες φορές… Κάποια δεν ήταν αποτελεσματικά για το δέρμα μας, κάποια δεν είχαν την κατάλληλη μυρωδιά για το δέρμα μας, κάποια άφηναν δυσάρεστους λεκέδες στα ρούχα μας. Δυστυχώς, δεν μπορούμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε απόλυτα τι μας ταιριάζει.

Εδώ, να σημειώσουμε ότι οι λεκέδες που βλέπουμε στα αγαπημένα μας ρούχα προέρχονται από τα ενεργά συστατικά των αντιιδρωτικών, τα παράγωγα αλουμινίου. Για το λόγο αυτό, προσέχουμε η ετικέτα του προϊόντος να έχει σίγουρα το σύμβολο “aluminum free”. Να επιλέγουμε δηλαδή φυτικά αποσμητικά, χωρίς αλουμίνιο.

Γιατί να επιλέξω φυσικό αποσμητικό;

γιατί φυσικό αποσμητικό

Τα κοινά αποσμητικά περιέχουν ενώσεις οι οποίες είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό. Στα λεγόμενα αντιιδρωτικά (antiperspirants), οι ενώσεις αυτές είναι τα παράγωγα αλουμινίου (aluminium chlorohydrate, aluminium zirconium). Στα κοινά αποσμητικά είναι το triclosan, τα parabens, το BHT. Οι ενώσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ερεθισμούς και ορμονικές διαταραχές.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα συνθετικά προϊόντα με επίφοβα συστατικά, καλό είναι να επιλέξετε ένα φυσικό αποσμητικό, φιλικό προς τον οργανισμό και το περιβάλλον.

Σε αυτό το σημείο, ας διευκρινίσουμε τις διαφορές μεταξύ των αποσμητικών (deodorants) και των αντιιδρωτικών (antiperspirants), έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε καλύτερα την επιλογή σας. 

Όσον αφορά στα αποσμητικά (deodorants), η αποτελεσματικότητά τους στηρίζεται στην αποσμητική τους δράση, δηλαδή την ικανότητά τους να ελέγχουν την οσμή του ιδρώτα. Αυτό το επιτυγχάνουν με συστατικά, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων και καταπολεμούν την δυσάρεστη μυρωδιά του ιδρώτα. Τα αποσμητικά μασχάλης (deodorants) επιτρέπουν την φυσιολογική εφίδρωση.

Τα αντιιδρωτικά (antiperspirants) από την άλλη, λειτουργούν μπλοκάροντας προσωρινά τη φυσιολογική διαδικασία της εφίδρωσης. Οι ενώσεις αλουμινίου που περιέχουν κατά τη διαδικασία της εφίδρωσης σχηματίζουν έναν φυσικό φραγμό (plug) κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Το αποτέλεσμα της δημιουργίας αυτού του φυσικού φραγμού είναι η μείωση της εφίδρωσης, επομένως και η μείωση της οσμής. Όταν διαλύεται αυτός ο σχηματισμός, απορροφάται μία συγκέντρωση αλουμινίου η οποία μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το φυσικό αποσμητικό;

φυσικό αποσμητικό αποτελεσματικότητα

Τα φυτικά αποσμητικά περιέχουν ενεργά συστατικά που προέρχονται από την φύση, όπως ο ορυκτός κρύσταλλος (Potasium Alum), ενώσεις του ψευδαργύρου (Zinc Ricinoleate) ή ενώσεις με άμυλο (Zea mays starch). Επίσης, τα αρώματά τους προέρχονται από φυσικά ή βιολογικά αιθέρια έλαια με αποσμητική δράση. Τα φυτικά αποσμητικά, είναι aluminum free. Δεν περιέχουν δηλαδή ενώσεις ή παράγωγα αλουμινίου. 

Ο ορυκτός κρύσταλλος ή  αλλιώς «αποσμητικός κρύσταλλος» (deocrystal stone) λέγεται potassium alum. Στο deo roll on βρίσκεται σε μορφή σκόνης και λέγεται deocrystal stone powder.

Το potassium alum είναι ένα φυσικό ορυκτό άλας. Προέρχεται από το μετάλλευμα βωξίτη, μετά από φυσική διεργασία καθαρισμού και μετατροπής του. Είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Το potassium alum είναι ένα μεγάλο μόριο που δεν μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα.  Επικάθεται στην επιφάνεια του δέρματος και  παρεμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την οσμή του ιδρώτα. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχει τη  δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα με απόλυτη ασφάλεια.

Το Zinc ricinoleate προέρχεται από το ρικινολεικό οξύ το οποίο βρίσκεται στο καστορέλαιο. Εγκλωβίζει και απορροφά τη δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα και είναι ενεργό συστατικό σε πολλά φυτικά αποσμητικά.  

Άλλα φυτικά αποσμητικά περιέχουν άμυλο καλαμποκιού (Zea mays starch), ή αραρούτι άμυλο (arrowroot powder) τα οποία απορροφούν την υγρασία, και βοηθούν στις περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης.

Τα αιθέρια έλαια, όπως το τεϊόδεντρο (tea tree), το πεύκο, η λεβάντα, το πορτοκάλι και το λεμόνι, εκτός από υπέροχο φυσικό άρωμα, έχουν αποδεδειγμένη αποσμητική δράση.

Συμβουλές για να βρεις το καλύτερο φυσικό αποσμητικό

συμβουλές για καλύτερο φυσικό αποσμητικό

Αν ύστερα από αυτά που διαβάσατε θέλετε να κάνετε την αλλαγή στο φυσικό αποσμητικό αλλά ταυτόχρονα αναρωτιέστε τι είναι αυτό που θα το ξεχωρίσει από τα πολλά που κυκλοφορούν στην αγορά, θυμηθείτε τις παρακάτω συμβουλές στην επόμενή σας αγορά:

  • Προτιμήστε τα φυσικά αποσμητικά που έχουν συστατικά όπως ο ορυκτός κρύσταλλος (potassium alum), ο ορυκτός κρύσταλλος σε σκόνη, το zinc ricinoleate. 
  • Αποφύγετε συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα σας, όπως η μαγειρική σόδα ή το οινόπνευμα.
  • Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, επιλέξτε κάποιο αποσμητικό που είναι δερματολογικά ελεγμένο σε ευαίσθητα δέρματα.
  • Αιθέρια έλαια, όπως τα εσπεριδοειδή, το τεϊόδεντρο, το πεύκο και η λεβάντα. Εκτός από ευχάριστο άρωμα, έχουν αποσμητική και αντιβακτηριακή δράση. Αναζητήστε τα αν ψάχνετε ενισχυμένη αποτελεσματικότητα στο αποσμητικό σας.  

Φυσικά αποσμητικά Wholly SkinCare

φυσικό αποσμητικό wholly skincare

Τα φυτικά αποσμητικά της Wholly Skincare, Natural Deodorant Citrus Move, με αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών και το Natural Deodorant Runner’s High, με αιθέριο έλαιο μαύρου πεύκου, αποτελούνται από 98,9% φυσικά συστατικά, επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν την δυσάρεστη οσμή του ιδρώτα για περισσότερο από 12 ώρες.

Επιπλέον, είναι κατάλληλα για ευαίσθητα δέρματα και για απαιτητικές καταστάσεις έντονης σωματικής άσκησης ή στρες. Το Runner’s high έχει πιο ενισχυμένη δράση, αναζωογονητικό άρωμα μαύρου πεύκου και συστήνεται για άντρες. Το Citrus move έχει ένα δροσερό άρωμα εσπεριδοειδών που διαρκεί όλη μέρα και συστήνεται  για γυναίκες.  

Αξίζει να τα δοκιμάσετε!

Καλάθι αγορών
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!