Εξωγενής γήρανση του δέρματος: Πώς δημιουργείται; Μπορώ να την αποφύγω;

Χέρι με κρέμα

Η γήρανση του δέρματος (skin ageing) είναι μία φυσιολογική διαδικασία, η οποία χωρίζεται στην εξωγενή ή περιβαλλοντική γήρανση και την εσωτερική  ή “φυσική” γήρανση. 

Η εσωτερική γήρανση καθορίζεται από τα γονίδιά μας και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αποκαλείται επίσης “φυσική γήρανση” η οποία περιγράφει την φυσιολογική επίδραση που έχει ο χρόνος στους ζωντανούς ιστούς και τον οργανισμό μας. Η εσωτερική γήρανση ουσιαστικά ρυθμίζεται από το βιολογικό ρολόι του σώματός μας. 

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το φαινόμενο της εσωτερικής γήρανσης, αλλά τα καλά νέα είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής της στο συνολικό φαινόμενο της γήρανσης του δέρματος είναι πολύ μικρό, μεταξύ 3 και 15%! Επομένως, το υπόλοιπο 85 με 97% ανήκει στην περιβαλλοντική ή εξωγενή γήρανση. Ας δούμε τους βασικούς παράγοντες που την επηρεάζουν. 

Παράγοντες που επηρεάζουν την εξωγενή (περιβαλλοντική) γήρανση του δέρματος

Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξωγενή γήρανση του δέρματος (και μπορούμε να ελέγξουμε) είναι: 

 • Ο ήλιος
 • Το κάπνισμα
 • Η διατροφή
 • Το αλκοόλ
 • Η έλλειψη ύπνου
 • Η ρύπανση

Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας είναι ιδιαίτερα έντονη και σε αυτή οφείλεται  περίπου το 90% της γήρανσης του δέρματος. Η φωτογήρανση είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης της UVA και της UVB ακτινοβολίας στο δέρμα. Το δέρμα που είναι φωτογηρασμένο έχει ρυτίδες, ξηρές περιοχές και ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο. 

Η έκθεση στην ακτινοβολία UVA και UVB οδηγεί στην μείωση της παραγωγής κολλαγόνου με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η ακεραιότητα της δομής του δέρματος.

Ηλικιωμένη γυναίκα που καπνίζει

Το κάπνισμα οδηγεί στη δημιουργία πρόωρων ρυτίδων, ξηρότητας και ευαισθησίας στο δέρμα. Είναι ένας βασικός λόγος μείωσης του κολλαγόνου. Το σταμάτημα του καπνίσματος όμως μπορεί να αναχαιτίσει την διαδικασία της πρόωρης γήρανσης του δέρματος (σε περίπτωση που έψαχνες ένα ακόμα κίνητρο για να σταματήσεις το κάπνισμα 🙂 ! 

Η δίαιτα που είναι φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και στηρίζεται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα ευνοεί την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η βασική διατροφική πηγή, η οποία προάγει την παραγωγή κολλαγόνου είναι η βιταμίνη C. 

Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν μέσα από βιοχημικές αντιδράσεις στην καταστροφή του κολλαγόνου και άλλων δομικών πρωτεϊνών. 

Η έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση, όπως είναι το καυσαέριο και οι χημικές ουσίες οδηγεί στην πρόωρη γήρανση του δέρματος και στο φαινόμενο του οξειδωτικού στρες.

Οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες  

Η διαδικασία της γήρανσης (εσωτερικής και εξωτερικής) επηρεάζεται από την δημιουργία των ελευθέρων ριζών. Όταν τα κύτταρα του δέρματός μας εκτίθενται στην ρύπανση, την ακτινοβολία, τα χημικά και το τσιγάρο δημιουργείται μία κατάσταση περίσσειας ελευθέρων ριζών, γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν την δομή των κυττάρων στο DNA, τις μεμβράνες, τα λιπίδια. 

Η φυσική άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες είναι τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει και να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες. 

Οι κύριες κατηγορίες αντιοξειδωτικών είναι οι βιταμίνες (βιταμίνη Ε, βιταμίνη C), οι πολυφαινόλες (κατεχίνες, ανθοκυανίνες, ταννίνες, καφεϊκό οξύ), και τα μέταλλα.  

Το πράσινο και λευκό τσάι (από το φυτό Camellia Sinensis) είναι πλούσιο σε κατεχίνες, μία πολυφαινόλη που έχει βρεθεί ότι καταπολεμάει τη δημιουργία των ελευθέρων ριζών. (Έλαιο στην Defense Day Cream).Τα βατόμουρα, τα μύρτιλα και οι φράουλες περιέχουν έναν υψηλό αριθμό φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το εκχύλισμα αγγουριού περιέχει ταννίνες και καφεϊκό οξύ, που έχουν αντιοξειδωτική δράση. (Ενεργό συστατικό στην Defense Day Cream).

Μύρτιλο σε ανοξείδωτο ατσάλι

Επομένως, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν την βλάβη στα κύτταρα και τις συνέπειες στο δέρμα όπως είναι η χαλάρωση και η δημιουργία ρυτίδων. 

Πώς θα ελέγξω την εξωγενή γήρανση του δέρματος; 

Όπως είδαμε παραπάνω, η διαδικασία της γήρανσης του δέρματος οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες. Αλλάζοντας τις καθημερινές μας συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία του δέρματός μας, μπορούμε να το βοηθήσουμε να παραμείνει υγιές και λαμπερό με την πάροδο του χρόνου. 

 • Εμπλούτισε την διατροφή σου με φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
 • Μείωσε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το αλκοόλ και το κάπνισμα
 • Αύξησε την ποσότητα νερού που πίνεις για να κρατάς την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη 
 • Προστάτεψε το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία χρησιμοποιώντας καθημερινά αντηλιακό προσώπου
 • Χρησιμοποίησε αντιοξειδωτικές κρέμες προσώπου, όπως την αντιοξειδωτική κρέμα ημέρας Defense Day Cream, που προστατεύουν από την εξωτερική (περιβαλλοντική) γήρανση
Καλάθι αγορών
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!