Έχετε ευαίσθητο δέρμα; Αυτά είναι τα ιδανικά προϊόντα για εσάς

Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες,το ευαίσθητο δέρμα ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους,  υπολογίζεται το 50% των γυναικών και το 38% των ανδρών.

Το ευαίσθητο δέρμα πολλές φορές είναι κληρονομικό. Δερματικά προβλήματα που σχετίζονται με το ευαίσθητο δέρμα, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση ή η ροδόχρους νόσος είναι κληρονομικής αιτιολογίας.  Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στρες και την μη σωστή χρήση καλλυντικών προϊόντων. 

Αυτό που συμβαίνει στο ευαίσθητο δέρμα είναι η επιδείνωση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού, ο οποίος προστατεύει το δέρμα από εξωτερικές επιθέσεις και μολύνσεις. Έτσι, το ευαίσθητο δέρμα έχει μικρότερη ανοχή από το κανονικό δέρμα σε παράγοντες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ευαίσθητο δέρμα είναι μία μόνιμη κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, αίσθηση “τραβήγματος”, ξηρότητα, φαγούρα. Δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση αλλεργίας σε κάποιο προϊόν. 

Συνήθως τα συμπτώματα είναι επιφανειακά και ορατά με γυμνό μάτι σε διάφορα σημεία του προσώπου. 

Ας δούμε πιο αναλυτικά ποια συμπτώματα παρατηρούνται σε ένα ευαίσθητο δέρμα, ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε. 

Τι συμπτώματα παρατηρούνται στο ευαίσθητο δέρμα;

ευαίσθητο δέρμα συμπτώματα

Υπάρχουν τρεις ομάδες ευαίσθητου δέρματος. 

Α. Φυσιολογικό ευαίσθητο δέρμα: πρόκειται για το λεπτό, ανοιχτόχρωμο και ξηρό δέρμα που κοκκινίζει εύκολα και είναι επιρρεπές στην εμφάνιση ευρυαγγειών.

Β.  Αντιδραστικό ευαίσθητο δέρμα: πρόκειται για τον τύπο δέρματος που παρουσιάζει μηδαμινή ανοχή σε εξωγενείς παράγοντες. Τις περισσότερες φορές αντιδρά αν εκτεθεί στον ήλιο, το κρύο, τα προϊόντα περιποίησης ή υγιεινής. 

Γ. Περιστασιακά ευαίσθητο δέρμα: είναι η ευαισθησία που μπορεί να προκληθεί στο δέρμα κατόπιν μιας δερματικής πάθησης ( π.χ. ροδόχρους νόσος).

Τα σημάδια που παρατηρούνται όταν διαθέτουμε ευαίσθητη επιδερμίδα είναι κυρίως: ερυθρότητα, αραχνοειδείς φλέβες και απολέπιση, φαγούρα, αίσθημα καύσου, τσούξιμο, κοκκινίλες και αίσθημα ξηρότητας.

Συνήθως τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται στο πρόσωπο, αλλά μπορούν επίσης να επηρεαστούν τα χέρια, το κεφάλι και τα πόδια.

Πιο συγκεκριμένα, το ευαίσθητο δέρμα παρουσιάζει ελαττωμένη αντοχή σε μακρόχρονη χρήση καλλυντικών, με συμπτώματα που μπορεί να είναι ορατά (ερυθρότητα και απολέπιση) ή να είναι υποκειμενικά (τσιμπήματα, τράβηγμα, κάψιμο ή τσούξιμο πάνω στο δέρμα). 

Συνεπώς, σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία, η επιλογή των προϊόντων περιποίησης προσώπου πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να βασίζονται σε αγνά συστατικά, να είναι ήπια και να αναγράφουν ότι είναι κατάλληλα για ευαίσθητα δέρματα. Η συμβουλή του δερματολόγου κρίνεται πολύτιμη σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν. 

Αίτια που οδηγούν σε ευαισθησία του δέρματος

αίτια ευαίσθητου δέρματος

Η ευαισθησία του δέρματος μπορεί να είναι κληρονομική ή να προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι εξωγενείς παράγοντες στους οποίους συνήθως αντιδρά το ευαίσθητο δέρμα είναι:

Καλλυντικά προϊόντα περιποίησης & φροντίδα 

 • Συνθετικά προϊόντα και αρώματα: Πολλές φορές,  τα συνθετικά προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν ερεθιστικά συστατικά (π.χ. Αρώματα, αλκοόλη, προπυλενογλυκόλη, άλφα υδροξύ οξέα), τα οποία ανάλογα με τη συγκέντρωση μπορεί συχνά να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος. 
 •  Η χρήση πολλών προϊόντων περιποίησης δέρματος: η υπερβολική χρήση προϊόντων επιβαρύνει το δέρμα με πολλά συστατικά που μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση του δέρματος σε κάποια από αυτά.  
 • Η συχνή απολέπιση και καθαρισμός: Όταν κάνουμε πολύ συχνά απολέπιση στο δέρμα μας, του αφαιρούμε την φυσική λιπαρότητα που χρειάζεται για να διατηρείται υγιής η επιδερμίδα μας. Το ίδιο συμβαίνει και με το πολύ συχνό πλύσιμο με σαπούνια και επιθετικά καθαριστικά.  Επίσης, το πλύσιμο με ζεστό νερό επιδεινώνει το ευαίσθητο δέρμα. 

Περιβαλλοντικοί παράγοντες 

 • Η πτώση της θερμοκρασίας και της υγρασίας: το κρύο, η ηλιοφάνεια, ο άνεμος, η ρύπανση και ο κλιματισμός επηρεάζουν άμεσα την περιεκτικότητα σε υγρασία της επιδερμίδας μας. Ίσως νιώσουμε το δέρμα μας πιο ξηρό, να “τραβάει” ή ακόμα και να κοκκινίζει.  
 • Διατροφή: οι πικάντικες τροφές, το αλκοόλ και ο καφές, αποτελούν τροφές που κατά περίπτωση επηρεάζουν αρνητικά την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Αλλεργίες και αρώματα στο ευαίσθητο δέρμα

αλλεργίες στο ευαίσθητο δέρμα

Υπάρχουν χημικές ουσίες στις οποίες μπορεί να αντιδράσει ένα ευαίσθητο δέρμα και αυτές είναι συχνά οι παρακάτω: 

 • Αρώματα : ουσίες που υπάρχουν στα περισσότερα καλλυντικά προϊόντα, όπως  λοσιόν, σαμπουάν, μακιγιάζ. 
 • Βαφές μαλλιών: μία από τις ουσίες που παράγουν αλλεργίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών είναι η PPD (p-φαινυλενοδιαμίνη). Αυτή η ουσία βρίσκεται στη χημική σύνθεση της βαφής μαλλιών, οπότε πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα και να ελέγχετε τα συστατικά όταν αγοράζετε βαφές ή όταν πηγαίνετε στο κομμωτήριο.
 • Υλικά και υφάσματα: τα υφάσματα που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες προέρχονται από ρητίνη φορμαλδεΰδης. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται κυρίως σε ελαστικά ενδύματα που είναι αδιάβροχα. Αν έχετε αλλεργία ή ευαισθησία, δοκιμάστε να πλύνετε το ρούχο μερικές φορές ή αντικαταστήστε το με βαμβακερό ύφασμα. 
 • Αντηλιακό με οργανικά φίλτρα: Υπάρχουν οργανικά αντηλιακά φίλτρα τα οποία προκαλούν αλλεργίες και ευαισθησία στο δέρμα, όπως η οξυβενζόνη. Για το ευαίσθητο δέρμα συνιστάται το αντηλιακό με ανόργανα φίλτρα (οξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου). 

Το πρόσωπό σας έχει ανάγκη από αγνά προϊόντα

Το να βρούμε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης του ευαίσθητου δέρματος συχνά δεν είναι εύκολο. Γενικά, ο κανόνας είναι ότι αποφεύγουμε τα επιθετικά καθαριστικά, τα συνθετικά συστατικά που προκαλούν αλλεργίες και ερεθισμούς και προτιμάμε φυσικά και βιολογικά προϊόντα. 

Κυρίως αποφεύγουμε:

 • Το οινόπνευμα
 • Τα συνθετικά αρώματα
 • Τα αφριστικά προϊόντα και επιθετικά καθαριστικά (σαπούνια με υψηλό pH)
 • Τα απολεπιστικά με τραχείς κόκκους

Η χρήση ήπιων καθαριστικών και η αποφυγή της συχνής απολέπισης, η περιποίηση με ήπια και φυσικά προϊόντα, όπως είναι το φυσικό αντηλιακό (με ανόργανα φίλτρα) και συστατικά που δεν ερεθίζουν το δέρμα, όπως είναι τα συνθετικά αρώματα, μπορούν να βοηθήσουν το ευαίσθητο δέρμα σας. 

Tip! Πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε προϊόν σε μεγάλη επιφάνεια στο πρόσωπό σας, καλό είναι να κάνετε μία πρώτη δοκιμή σε μία μικρή περιοχή (patch test) για να δείτε πώς θα αντιδράσει το δέρμα.  

Καθαριστικό προσώπου για ευαίσθητο δέρμα

καθαριστικό προσώπου για ευαίσθητο δέρμα

Ο καθαρισμός του ευαίσθητου δέρματος πρέπει να γίνεται με κατάλληλα προϊόντα χωρίς άρωμα, μη αφριστικά, όπως είναι το micellar water ή ένα αγνό λάδι, όπως το αμυγδαλέλαιο.

Το Rosewater Micellar Cleanser της Wholly Skincare είναι ένα ήπιο ροδόνερο καθαρισμού προσώπου, το οποίο απομακρύνει τους ρύπους του προσώπου και εξισορροπεί το pH του. 

Είναι ιδανικό για ευαίσθητα, ξηρά και μεικτά δέρματα και χάρη στην απαλή του σύνθεση με βιολογικό τριαντάφυλλο και αλόη καταπραΰνει και ενυδατώνει το δέρμα σας.  

Κρέμα προσώπου για ευαίσθητο δέρμα

κρέμα προσώπου για ευαίσθητο δέρμα

Για την επιλογή της κατάλληλης κρέμας προσώπου για ευαίσθητο δέρμα, σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχει συνθετικά αρώματα και χρώματα, ότι είναι φυτικής ή βιολογικής προέλευσης και αναγράφει ότι είναι δερματολογικά ελεγμένη σε ευαίσθητα δέρματα. 

Η κρέμα ημέρας Defense Day Cream της Wholly Skincare είναι ιδανική για το ευαίσθητο δέρμα, με επιλεγμένα ένα προς ένα τα συστατικά για ευαίσθητο δέρμα. Είναι πλούσια σε  αντιοξειδωτικά έλαια που αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Τέλος, η Rejuvenate Night Cream της Wholly Skincare είναι μία κρέμα νυκτός, βασισμένη σε έλαια και βούτυρα πλούσια σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα τα οποία ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό και την ενυδάτωση, μειώνοντας ταυτόχρονα τους ερεθισμούς. Τα καταπραϋντικά συστατικά που περιλαμβάνει, όπως το μέλι και το νυχτολούλουδο βοηθούν το δέρμα να ενδυναμωθεί και να επιδιορθωθεί. 

Καλάθι αγορών
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!