Αποτοξίνωση δέρματος: Υπάρχει και πώς γίνεται;

Girl with lemons

Τι είναι η αποτοξίνωση του δέρματος (skin detox);

Το δέρμα μας εκτελεί πολλές λειτουργίες η βασικότερη εκ των οποίων είναι η λειτουργία του ως φραγμού προς το εξωτερικό περιβάλλον. Το δέρμα εμποδίζει την είσοδο στο σώμα μας βλαβερών χημικών, μικροβίων και της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η επιδερμίδα μας, η οποία είναι η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, αποτελείται από τέσσερα στρώματα κερατινοκυττάρων (κύτταρα του δέρματος) τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Στο εσωτερικό στρώμα, τα κύτταρα συνεχώς διαιρούνται και παράγουν νέα κύτταρα, τα οποία μετακινούνται μέχρι την εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας (κεράτινη στοιβάδα), απομακρύνονται (απολέπιση) και αντικαθίστανται από καινούργια.
Με αυτόν τον τρόπο η επιδερμίδα αναγεννάται πλήρως κάθε 28 μέρες περίπου.

Είναι φυσικό, σταδιακά και με εποχικότητα, να συσσωρεύονται στην επιδερμίδα μας ρύποι, επιπλέον σμήγμα και νεκρά κύτταρα. Η επιδερμίδα μας τότε γίνεται πιο θαμπή, ευαίσθητη, και με στίγματα ή σπυράκια.

Όταν συμβαίνει αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας να “αποτοξινωθεί”, δηλαδή να καθαρίσει από τους ρύπους και το συσσωρευμένο σμήγμα, χρησιμοποιώντας ήπιες μεθόδους και προϊόντα καθαρισμού.

Ο “όρος skin detox” ουσιαστικά δεν υπάρχει, αφού το δέρμα μας δεν επιτελεί την λειτουργία της αποτοξίνωσης. Το συκώτι και τα νεφρά μας είναι τα όργανα που μπορούν να αποβάλλουν τοξίνες από τον οργανισμό μας.

Επομένως, ο όρος “αποτοξίνωση του δέρματος” αναφέρεται κυρίως στον καθαρισμό της επιδερμίδας και την αποτελεσματική αναγέννηση των κυττάρων της.

Ο ενεργός άνθρακας

Το συστατικό “κλειδί” για την περίοδο του “skin detox” είναι ο ενεργός άνθρακας, ειδικά αν έχεις μεικτό ή λιπαρό δέρμα.

Ο ενεργός άνθρακας (activated charcoal) έχει την ιδιότητα να έλκει τους ρύπους και το σμήγμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Αυτός είναι και ο λόγος που τον συναντάμε ως βασικό συστατικό σε μάσκες και προϊόντα καθαρισμού προσώπου.

Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, έχει εξαιρετικές καθαριστικές και απολεπιστικές ιδιότητες και διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων. Αφήνει την επιδερμίδα λεία και λαμπερή, και την προετοιμάζει για την ενυδάτωση.

Detox Gift: Χειροποίητο σαπούνι με ενεργό άνθρακα και μέντα

Wholly Skincare Detoc Charcoal Soap

Στην Wholly, θεωρούμε τον Σεπτέμβρη ιδανική περίοδο για skin detox και γι’ αυτό ετοιμάσαμε για σένα το Detox σαπούνι με ενεργό άνθρακα και βιολογική μέντα. Θα το αποκτήσεις ως δώρο, με κάθε σου αγορά από το e-shop.

Ποια προϊόντα βοηθούν το skin detox;

Όταν μιλάμε για αποτοξίνωση του δέρματος, συχνά αναφερόμαστε στην προστασία του δέρματος από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος και τους ρύπους. Υπάρχουν προϊόντα τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύουν το δέρμα από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ηλιακή ακτινοβολία, ρύποι) και την φωτογήρανση.

Τέτοια συστατικά με ικανότητα “detox” ή καλύτερα “defense” είναι τα καροτενοειδή (ασταξανθίνη, καροτένιο, λυκοπένιο), τα οποία βρίσκονται σε φυτά, φρούτα και άλγη. Τα καροτενοειδή προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες και την καταστροφή των κυττάρων.

Κρέμα προσώπου Wholly Skincare Defense Day Cream with Cucumber Extract

H Defense Day Cream της Wholly είναι η αντιοξειδωτική κρέμα ημέρας η οποία είναι πλούσια σε συστατικά που προστατεύουν την επιδερμίδα από τους περιβαλλοντικούς ρύπους και την φωτογήρανση. Ενυδατώνει και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, βοηθάει στο “skin detox” και μειώνει τις δυσχρωμίες και τα σημάδια που έχει αφήσει ο ήλιος.

Προετοίμασε το δέρμα σου με detox, ενυδάτωσε και ενίσχυσέ το με ισχυρά αντιοξειδωτικά, και είσαι έτοιμη!

Shopping Cart
Μελίνα Αθανασίου, Δημιουργός της Wholly Skincare

Έχουμε κάτι για σένα…

Επειδή στη Wholly έχουμε πάντα καλά νέα, γράψου στο newsletter μας. Θα ενημερώνεσαι για τα νέα προϊόντα μας και δε θα χάνεις ποτέ τις προσφορές μας.

Και το καλύτερο; Στην επόμενη παραγγελία θα έχεις και έκπτωση 10%. Κάνε την εγγραφή σου τώρα!